f

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na naszego bloga! KLIKNIJ

Food Service

Oliwia Kaszubska – Olej rzepakowy  tłoczony na zimno

Oliwia Kaszubska – Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Idealny do:

 

  • duszenia
  • smażenia
  • grillowania
  • marynowania mięs i warzyw
  • sałatek
  • sosów
  • majonezów

Niezliczoną ilość razy przyglądaliśmy się z zachwytem żołtym polom rzepaku, ta szlachetna roślina dumnie prezentuje swoje piękne kwiaty, z których powstaje niezwykle cenne w składniki odżywcze ziarno. Natomiast z tego podwójnie uszlachetnionego ziarna („00” czyli o śladowej zawartości kwasu erukowego) metodą tłoczenia „na zimno” pozyskujemy  olej o wielu składnikach naturalnych niezbędnych organizmowi ludzkiemu.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno pomoże nam uzupełnić dietę o   kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 (Kwasy NNTK) w niemalże idealnej proporcji wynoszącej 2:1. Tak zwana „Złota proporcja” tychże kwasów  to 1:1, a im bliżej osiągnięcia tych wartości tym wyższa jest przyswajalność  kwasu omega 3. Zachowując prawidłowe proporcje omega 3 do omega 6 w naszej diecie zwiększamy szansę na zachowanie równowagi fizjologicznej w naszym organizmie. Olej rzepakowy tłoczony na zimno zwiera także jednonienasycony  kwas oleinowy. Nasz organizm nie syntezuje kwasów omega 6 i omega 3 musimy więc dbać o to, by dostarczyć je z pożywieniem. Idealnym rozwiązaniem jest stosowanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który jest świetnym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Kwasy te potrzebne są człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania nerek, układu krwionośnego i dla dobrej kondycji skóry. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to także bogactwo fitosteroli. Swoją budową przypominają one niesławny cholesterol odróżnia je jednak fakt, że są aktywne biochemicznie i farmakologicznie. Dzięki temu mają pozytywne oddziaływanie na nasz organizm blokując wchłanianie właśnie tego „złego” cholesterolu. Sprawia to też, że olej rzepakowy tłoczony na zimno zaliczany jest do grona produktów  funkcjonalnych.

„Oliwia Kaszubska” tłoczona na zimno świetnie wpisuje się w zasady diety Slow Food. Jest to alternatywa do powszechnie stosowanego szybkiego jedzenia Fast Food.  Swoje zastosowanie znajduje także w diecie zwanej Raw Food, która zakłada, że nasze posiłki będą składały się przynajmniej w 70 procentach z produktów surowych lub obrobionych maksymalnie w 450 C.

W przeciwieństwie do oleju lnianego olej rzepakowy tłoczony na zimno możemy a nawet powinniśmy stosować do smażenia. Wynika to z naturalnych właściwości oleju rzepakowego, który nie ulega jełczeniu i jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu ogranicza występowanie dymienia podczas smażenia. Nie oznacza to jednak, że nie można go spożywać na zimno, jest wyśmienity do sałatek, surówek, a nawet do maczania w nim bagietki. Jego lekko słonecznikowy smak delikatnie podkreśli walory tworzonych przez nas potraw.

Olej Kokosowy- olej rafinowany

Olej Kokosowy- olej rafinowany

Idealny do:

  • pieczenia
  • ryb i owoców morza
  • sałatek

Palmy kokosowe uprawiane są głównie na Filipinach, w Indonezji, Indiach, Malezji i Sri Lance. W tych rejonach są one nazywane ?drzewem życia?, a ich owoc ?lekarstwem na wszelkie choroby?. Kokos jest podstawowym składnikiem diety rdzennych mieszkańców wysp południowego Pacyfiku, którzy cieszą się doskonałym zdrowiem, kondycją i siłą fizyczną.

Olej kokosowy uzyskuje się poprzez rozgrzanie i tłoczenie twardego miąższu dojrzałych orzechów palmy kokosowej czyli kopry. W postaci płynnej ma  kremową barwę,  topnieje w temperaturze od 20 – 28?C. Sprawia to, że możemy go stosować  zarówno jak zwykły olej, jak  i w postaci stałej zastepując nim utwardzane tłuszcze. Olej kokosowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone (ok. 93%) oraz zawiera kwasy nienasycone: oleinowy (omega 9) i linolowy (omega 6). Kwasy nasycone są średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, które przyspieszają przemianę materii i dają poczucie sytości.

Spożywanie oleju kokosowego korzystnie wpływa na metabolizm, ponieważ nie odkłada się on w tkance tłuszczowej, reguluje trawienie, poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych. Mogą go stosować alergicy oraz weganie. Może być również używany przez sportowców zwiększając wydajność energetyczną organizmu.  Olej kokosowy dzięki temu, że nie zawierają tłuszczów trans ma szerokie spektrum zastosowania w kuchni. Jest wyśmienity w połączeniu z mięsem zwłaszcza mielonym, rybami, owocami morza, równocześnie świetnie sprawdza się do słodkich wypieków, owocowych dietetycznych koktajli oraz domowej czekolady.

Ceniony jest także w kosmetyce i medycynie.

 

 

Olej Kaszubski – Olej rafinowany

Olej Kaszubski – Olej rafinowany

Idealny do:

  • smażenia
  • wypieków

Olej Kaszubski

Olej Kaszubski jest naszym wiodącym produktem w dziale foodservice, jest to olej rzepakowy rafinowany o neutralnym zapachu i smaku. Świetnie sprawdza się w szeroko pojętej gastronomii.

W ciągłej sprzedaży mamy 3 rodzaje opakowań: 1l, 3l, 5l. Na życzenie klienta możemy zastosować niestandardowe opakowanie.

Partnerzy detaliczni:

ACS Sp. z.o.o.

ul. Jagiellońska 69/2,
85-027 Bydgoszcz
Tel. (+48 52) 320 97 30
Fax. (+48 52) 322 89 03

 

Masz jakieś pytania odnośnie naszych produktów? Napisz do nas, chętnie wszystko wyjaśnimy!

email: biuro@acspolska.com

Kariera

Chcesz u nas pracować? Wyślij formularz, oddzwonimy!

KLIKNIJ

Copyright: 2015 OlejeKaszubskie.pl

Projekt i realizacja: studio