f

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na naszego bloga! KLIKNIJ

Kaszubskie kugle

Kategoria: , , Data: 26 kwi. 2016

Składniki

Opis potrawy

 

 

Mamy dla Was przepis na kaszubski deser – jabłka upieczone w cieście. Dzieci z łakomstwa jadły je jak były jeszcze gorące. Wspaniale smakują również na zimno.

 

Składniki:

  • 8 małych jabłek
  • 500 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g oleju kokosowego „Z natury dla zdrowia”
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • cynamon – do posypania
  • jajko – do smarowania
  • cukier puder (opcjonalnie do posypania)
Przygotowanie:
1) Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
2) Rozpuść olej kokosowy, pamiętaj, żeby nie był zbyt gorący. Dodaj go do suchych składników i wyrób ciasto. Potem odstaw je na 15 minut.
3) Umyte jabłka pozbaw ogonków i gniazd nasiennych.
4) Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich placki (średnica 2 razy większa niż jabłka). Jabłka połóż na środku placka i dokładnie oblep je ciastem. Obsyp cynamonem.
5) Rozgrzej piekarnik i piecz kugle w temperaturze 180ºC przez 30 minut, do zarumienienia. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Partnerzy detaliczni:

ACS Sp. z.o.o.

ul. Jagiellońska 69/2,
85-027 Bydgoszcz
Tel. (+48 52) 320 97 30
Fax. (+48 52) 322 89 03

 

Masz jakieś pytania odnośnie naszych produktów? Napisz do nas, chętnie wszystko wyjaśnimy!

email: biuro@acspolska.com

Kariera

Chcesz u nas pracować? Wyślij formularz, oddzwonimy!

KLIKNIJ

Copyright: 2015 OlejeKaszubskie.pl

Projekt i realizacja: studio