f

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na naszego bloga! KLIKNIJ

Lasagne z bakłażanem

Kategoria: , , Data: 16 maj. 2016

Składniki

Opis potrawy

       Pomysł na szybki i smaczny obiad!

 

Składniki:

  • makaron lasagne, bez gotowania – płaty 1 opak
  • ser żółty lub mozzarella 150 g
  • ser feta 150 g
  • cebula 1 szt
  • bakłażany 2 szt
  • mielona wołowina 500 g
  • passata pomidorowa 250 ml
  • mielony cynamon 0.5 łyżeczki
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki 150 ml
  • olej rzepakowy Oliwia Kaszubska 3 łyżki
    Przygotowanie:
    –  Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posiekaj drobno cebulę i zetrzyj ser żółty ser na tarce. Pokrusz lub drobno pokrój ser feta. Pokrój bakłażany w plastry o grubości ok. 5 mm. Podsmaż cebulę i mięso na margarynie, aż się zarumienią, przez ok. 5 minut. Dodaj sos pomidorowy i  oraz cynamon.
    –  Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
    –  W międzyczasie na średnim ogniu podsmaż partiami plastry bakłażana w 2 łyżkach oleju, aż się przyrumienią po obu stronach. Natłuść naczynie żaroodporne i rozłóż warstwę makaronu.
    –  Następnie rozłóż połowę plastrów bakłażana i posyp serem feta. Przykryj warstwą makaronu. Równomiernie rozprowadź mięso z pomidorami. Przykryj kolejną warstwą makaronu. Ułóż pozostałe plastry bakłażana na wierzchu, zalej jogurtem lub śmietaną, posyp równomiernie serem żółtym. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz pod przykryciem przez 35 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 10 minut aż wierzch będzie zrumieniony.
Partnerzy detaliczni:

ACS Sp. z.o.o.

ul. Jagiellońska 69/2,
85-027 Bydgoszcz
Tel. (+48 52) 320 97 30
Fax. (+48 52) 322 89 03

 

Masz jakieś pytania odnośnie naszych produktów? Napisz do nas, chętnie wszystko wyjaśnimy!

email: biuro@acspolska.com

Kariera

Chcesz u nas pracować? Wyślij formularz, oddzwonimy!

KLIKNIJ

Copyright: 2015 OlejeKaszubskie.pl

Projekt i realizacja: studio