f

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na naszego bloga! KLIKNIJ

Sałatki i sosy z olejem lnianym

Kategoria: , , Data: 17 maj. 2016

Składniki

Opis potrawy

 

 

Nie zapominajmy, że organizm ludzki samodzielnie nie wytwarza kwasów omega 3, dlatego też ich niedobór należy uzupełniać zbilansowaną dietą.

Sałatka z kiszonej kapusty

500 g kiszonej kapusty

1 duża cebula

5 łyżek oleju lnianego

Cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z posztkowaną kapustą kiszoną i olejem. Doprawić do smaku.

Sałatka ziemniaczana

  • 400 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 ogórek kiszony

  • 4 łyżki oleju lnianego

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego

  • świeży koperek, sól, pieprz

Ugotowane (najlepiej na parze) ziemniaki pokroić w plastry, ogórek pokroić w drobne plasterki, koperek poszatkować. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem, octem oraz przecisniętym przez praskę czosnkiem, następnie dodać olej lniany i wymieszać.

Sos do sałatki owocowej

  • 1 szklanka soku z pomarańczy,

  • 3 łyżki oleju lnianego

  • 3 łyżki zmielonych nasion sezamu

Wszystkie składniki miksować na wysokich obrotach ok. 1 minutę.

Niemiecka biochemiczka Dr Budwig przełożyła skomplikowaną wiedzę biochemiczną na prosty język: zamiast stosowania leków pochodzenia chemicznego, zaproponowała rozwiązanie kulinarne, które popularnie nazywane jest pastą dr Budwig.

Pasta – podstawa diety dr Budwig

  • 6-8 łyżek oleju lnianego

  • 12,5 dag chudego białego twarogu

  • mały kubek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu (dla uzyskania właściwej konsystencji)

Składniki połączyć i energicznie miksować (blendować) przez
ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie
przyprawić według upodobania:

  • na słodko: z miodem, cynamnem, kardamonem…

  • na słono: sól ziołowa,świeży ogórek, szczypiorek, cebula…

  • na ostro: imbir, pieprz cayenne, czosnek, cebula…

Pastę można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Stanowi doskonały dodatek do płatków sniadaniowych, musli, z owocami stanowi doskonały deser nie tylko dla dzieci. Można równiez stosować pastę jako bazę sosów do warzyw, kasz itp.

Sos do gotowanych jarzyn

  • 100 g chudegotwarogu

  • 4 łyżki oleju lnianego

  • 1/2 małego jogurtu 0% tłuszczu

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta imbiru (najlepiej świeżego)

  • szczypta kolendry, gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego (lub pieprzu)

  • szczypta soli

Wszyskie składniki miksować ok. 5 minut, można dodać kawałek ugotowanego brokuła (dla lepszej, zawiesistej konsystencji).

Majonez budwigowy

Zmiksować następujące składniki ok. 5 minut:

  • 3 łyżki oleju lnianego

  • 3 łyżki chudego twarożku

  • 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego

następnie dodać i krótko zmiksować:

  • sok z połówki cytryny

  • 1 łyżeczkę musztardy bez konserwantów

  • szczyptę soli i zioła według gustu.

Majonez jest smacznym i zdrowym dodatkiem do sałatek, surówek, kanapek, mięs.

Partnerzy detaliczni:

ACS Sp. z.o.o.

Strzelce Górne, ul. Pogodna 6
86-022 Dobrcz
Tel. (+48 52) 320 97 30

 

Masz jakieś pytania odnośnie naszych produktów? Napisz do nas, chętnie wszystko wyjaśnimy!

email: biuro@acspolska.com

Kariera

Chcesz u nas pracować? Wyślij formularz, oddzwonimy!

KLIKNIJ

Copyright: 2015 OlejeKaszubskie.pl

Projekt i realizacja: studio