f

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na naszego bloga! KLIKNIJ

Olej kokosowy- tłoczony na zimno 200 ml

Idealny do:

  • smażenia
  • pieczenia
  • sałatek
  • ryb i owoców morza
  • stosowania jako zamiennik masła
  • do ciast i deserów
ZOBACZ KARTĘ PRODUKTU

Palma kokosowa od wieków znana i ceniona, jest obecnie najczęściej występującą palmą rosnącą wzdłuż tropikalnych brzegów morskich. Pochodzi ona z terenów południowo-wschodniej Azji lub z zachodniej Ameryki Południowej. W Norwegii znajdowano wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania owoce palmy kokosowej. W Malezji palmę kokosową nazywa się „drzewem o tysiącu zastosowań”.

Olej kokosowy uzyskuje się poprzez rozgrzanie i tłoczenie twardego miąższu dojrzałych orzechów palmy kokosowej czyli kopry. Posiada śnieżnobiały kolor, topnieje w temperaturze od 20 – 28ºC. Sprawia to, że możemy go stosować zarówno jak zwykły olej, jak i w postaci stałej zastępując nim utwardzane tłuszcze. Olej kokosowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone (ok. 93%) oraz zawiera kwasy nienasycone: oleinowy (omega 9) i linolowy (omega 6). Kwasy nasycone są średnio-łańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, które przyspieszają przemianę materii i dają poczucie sytości.
Olej kokosowy tłoczony na zimno to produkt „superfood” tzn. produkt dobrze wpływający na ogólne zdrowie człowieka. Jego stosowanie może pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia oraz w podnoszeniu odporności organizmu. Spożywanie oleju kokosowego korzystnie wpływa na metabolizm, ponieważ nie odkłada się on w tkance tłuszczowej, reguluje trawienie, poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych. Mogą go stosować alergicy oraz weganie. Może być również używany przez sportowców zwiększając wydajność energetyczną organizmu.

Olej kokosowy to najbardziej uniwersalny olej na świecie. W kuchni jest chętnie używany, gdyż jest odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Można go również stosować jako dodatek do sałatek oraz różnorodnych dań. Olej kokosowy tłoczony na zimno posiada cudowny kokosowy zapach, dlatego też świetnie sprawdza się do słodkich wypieków, owocowych dietetycznych koktajli oraz domowej czekolady.
W wysokich temperaturach nie traci swoich właściwości, nie pali się i długo zachowuje świeżość. Temperatura topnienia oleju kokosowego to 23-26⁰C.

Olej kokosowy tłoczony na zimno pozytywnie zaskoczy nas także w kosmetyce dzięki swoim pielęgnacyjnym właściwościom. Zadba on o naszą skórę działając na nią bakteriobójczo, antyalergicznie, wygładzająco. Wiele firm stosuje go jako podstawę kremów i balsamów do ciała.
Zawiera też naturalny filtr przeciwsłoneczny.
Pokochają go również nasze włosy. Stosowany jako składnik masek czy szamponów do włosów znakomicie je zregeneruje.

Trzeba przyznać, że nie bez powodu mówi się, że ludzie u których olej kokosowy stanowi podstawowy składnik diety cieszą się znakomitym zdrowiem i witalnością.

Partnerzy detaliczni:

ACS Sp. z.o.o.

ul. Jagiellońska 69/2,
85-027 Bydgoszcz
Tel. (+48 52) 320 97 30
Fax. (+48 52) 322 89 03

 

Masz jakieś pytania odnośnie naszych produktów? Napisz do nas, chętnie wszystko wyjaśnimy!

email: biuro@acspolska.com

Kariera

Chcesz u nas pracować? Wyślij formularz, oddzwonimy!

KLIKNIJ

Copyright: 2015 OlejeKaszubskie.pl

Projekt i realizacja: studio